Persoonlijke groei en ontwikkeling: Obstakels

Gepubliceerd op 27 juli 2022 om 13:07Blokkeer jij jouw eigen persoonlijke groei en ontwikkeling?

Tijdens het proces van persoonlijke groei en ontwikkeling lopen we vaak tegen een hoop muren aan. Hierdoor kunnen we gedemotiveerd raken, enthousiasme verliezen, en in bepaalde gevallen zelfs opgeven. Wat veel mensen niet weten, en zelfs zullen ontkennen, is dat we het overgrote deel van deze obstakels zélf hebben gecreëerd.

In dit artikel vertellen we er meer over, en vertellen we jou hoe je zelfgecreëerde obstakels kan verwijderen.

Persoonlijke groei en ontwikkeling gebeuren niet vanzelf

Als je meer uit het leven wilt halen, beter wilt worden, of doelen wilt behalen is persoonlijke groei en ontwikkeling dé manier om dit te realiseren. Door te blijven groeien, leren en ontwikkelen stellen we onszelf in staat veel meer te bereiken dan dat we nu hebben bereikt.

Maar dit is het ding; Je moet er wat voor doen. En het grappige/ironische is dat veel mensen in dit proces juist zichzelf in de weg zitten door het maken van verkeerde keuzes, het hebben van slechte gewoontes, het behouden van negatieve sociale contacten, enzovoort. 

Wil jij weten hoe je bijdraagt aan persoonlijke groei en ontwikkeling in plaats van het tegen te werken? Lees dan verder.Obstakels op jouw weg naar persoonlijke groei en ontwikkeling

Natuurlijk zijn er invloeden van buitenaf waar we door de dag heen geen invloed op hebben, zoals een ongeluk bijvoorbeeld. Als je net op weg bent naar de sportschool, en je word aangereden waardoor je je been breekt, is het moeilijk om alsnog 30 minuten op de loopband te gaan rennen. Dit zijn de obstakels die we niet in dit artikel gaan bespreken. Als je wilt weten hoe je met externe factoren om moet gaan kan je altijd even contact opnemen.

Voorbeelden van 'onbekende' obstakels

Waar we het wél over gaan hebben zijn de obstakels die we zelf hebben 'neergezet', maar waar we ons niet bewust van zijn. Het is gek om te beseffen dat we veel van onze obstakels zelf creëren, maar dat we dan niet altijd weten wat nou precies de obstakels zijn waar we mee te maken hebben. Dit komt omdat zowel ons gevoel, als het onderbewustzijn hier een rol in spelen. Hieronder staan twee voorbeelden ter verduidelijking.

 

Voorbeeld 1: Ik ben gevoelig voor de mening van anderen, en ik hou ervan om met vrienden af te spreken. Echter, mijn vrienden leveren overal negatieve kritiek op, en hierdoor ga ik mee in die negatieve gedachtegang. 

In dit voorbeeld is je gevoel een reden om een obstakel staande te houden. Aan de ene kant hou je ervan om met vrienden af te spreken, maar aan de andere kant zijn juist de vrienden het obstakel omdat zij positief denken tegenhouden.

 

Voorbeeld 2: Ik denk altijd dat ik iets niet kan, maar ik hou van het gevoel van succes. Helaas behaal ik dit niet vaak, maar ik blijf het proberen!

In dit voorbeeld creëert het onderbewustzijn een onzichtbaar obstakel. Het feit dat je denkt dat je iets niet kan staat het gevoel van succes in de weg, en dit heeft allemaal te maken met het onderbewustzijn. Daar komen we zo nog even op terug.Eigen schuld(?)

Het klinkt misschien hard, maar voorbeeld 1 is gewoon je eigen schuld. Als je weet dat je vatbaar bent voor de mening van anderen, en je kiest ervoor om in de buurt te zijn van vrienden die jou dus weerhouden van positief denken, dan vraag je er gewoon om.

Voorbeeld 2, een obstakel gecreëerd door ons onderbewustzijn, is lang niet altijd je eigen schuld, aangezien dit te maken kan hebben met onopgeloste innerlijke problemen uit andere fases in je leven. Als je bijvoorbeeld je hele leven te horen krijgt dat je niks kan, dan is het logisch dat je dit op enig moment gaat geloven, ondanks dat dit niet waar is! Om deze obstakels te verwijderen moet je dus eerst met je onopgeloste problemen aan de slag. Dus hier gaan we het in dit artikel ook niet meer over hebben.

Voor hulp bij het creëren van een beter zelfbeeld kan je contact met ons opnemen, en dan kijken we samen naar de situatie.Bijdragen aan persoonlijke groei en ontwikkeling in plaats van tegenwerken

Ik wil het vooral hebben over voorbeeld 1. De situatie waarin we onze gevoelens obstakels laten creëren. Als je die zin goed leest zie je dat we onze gevoelens dit laten creëren. Je hebt dus een keuze.

Deze keuze betekent vaak dat je iets moet opofferen of een gewoonte los moet laten. In het voorbeeld wat we zojuist gebruikt hebben is het een gewoonte om met vrienden af te spreken. Dit moet opgeofferd worden om een positieve manier van denken aan te leren, aangezien dit met deze vrienden erbij niet gaat lukken. 

Je zult ervan versteld staan wat voor wereld er voor je opengaat als je afscheid neemt van alle negatieve invloeden in je leven. 

Dus hoe draag je bij aan jouw eigen persoonlijke groei?

Door te doen wat goed voor je is , niet door te doen wat op het moment goed voor je lijkt.

Ga voor jezelf na welke invloeden in jouw leven bijdragen aan jouw persoonlijke doelen, en welke hier tegenin gaan. Het is niet nodig om in paniek te raken als je erachter komt dat je bepaalde dingen moet opofferen. Dit hoort bij het proces, en onderaan de streep maakt het behalen van persoonlijke doelen mensen gelukkiger dan het vervullen van de korte termijn behoeftes. Motivatie training of persoonlijk advies nodig?

Wil je meer weten over intrinsieke motivatie, een groep mensen motiveren, of hulp bij het vinden van jouw waarom? Neem dan een kijkje bij onze gratis online motivatie training, of neem contact met ons op voor persoonlijk advies.« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.