Intrinsieke motivatie: Jij vs Jij

Gepubliceerd op 23 juli 2022 om 12:26Is jouw motivatie intrinsiek?

Extrinsieke motivatie werkt wel, maar wanneer het gaat om persoonlijke ontwikkeling en het behalen van je doelen is intrinsieke motivatie het belangrijkst omdat er thuis niemand is die jou gaat vertellen dat je aan de slag moet, behalve jij zelf. It's up to you!

In dit artikel gaan we uitleggen waarom het zo belangrijk is om op zoek te gaan naar jou intrinsieke motivatie als je vandaag wil winnen van de jij van gisteren.

Wat is intrinsieke motivatie?

Wanneer je geen beloning, straf, of competitie nodig hebt om gemotiveerd te raken noemen we dit intrinsieke motivatie. Anders is het extrinsieke motivatie. Ondanks dat dit een goede vorm van motivatie kan zijn is intrinsieke motivatie een motivatievorm waar we áltijd iets aan hebben, dus ook als er niemand in de buurt is om ons te motiveren. 

Het is dus een vorm van motivatie die niet geforceerd kan worden. Wel kunnen we onze eigen intrinsieke motivatie vinden door onszelf één belangrijke vraag te stellen:

''Waarom doe ik wat ik doe?''Voorbeelden van intrinsieke motivatie

Om een duidelijker beeld te krijgen van wat intrinsieke motivatie nou eigenlijk is hebben we hieronder enkele voorbeelden neergezet.

 

Voorbeeld 1: Ik krijg niet betaald voor het schrijven van dit artikel, maar ik heb het ontzettend naar mijn zin terwijl ik dit doe.

Voorbeeld 2: Ik wil later mijn eigen huis ontwerpen, en daarom besteed ik al mijn vrije tijd aan mijn studie om architect te worden.

Voorbeeld 3: Ik heb een berg persoonlijke doelen gesteld, en het proces daar naartoe en het behalen van mijn doelen maken mij tot een mens waar ik trots op ben.

Voorbeeld 4: Ik sport elke dag omdat ik me beter en krachtiger voel over mezelf wanneer ik fysiek ook krachtiger ben.

Voorbeelden van extrinsieke motivatie

Extrinsieke en intrinsieke motivatie zijn elkaars tegenpolen. Om een goed onderscheid tussen de twee te maken hebben we hier ook wat voorbeelden van extrinsieke motivatie voor je.

 

Voorbeeld 1: Mijn werkgever heeft mij gezegd dat ik beter moet presteren, anders word ik ontslagen en heb ik dus geen inkomen meer.

Voorbeeld 2: Mijn leraar zei dat ik hogere cijfers moet halen en beter mijn best moet doen omdat ik anders blijf zitten.

Voorbeeld 3: Mijn vrienden zijn allemaal succesvolle ondernemers, maar ik wil beter zijn dan de rest en succesvoller worden dan hun.

Voordelen van intrinsieke motivatie ten opzichte van extrinsieke motivatie.

In onze ogen is intrinsieke motivatie de beste vorm van motivatie, en daarom zijn al onze trainingen en toespraken hierop ingericht. We vertellen je graag enkele voordelen van intrinsiek gemotiveerd zijn ten opzichte van extrinsiek gemotiveerd zijn.

 

  • Met intrinsieke motivatie heb je niemand nodig om gemotiveerd te raken
  • Intrinsieke motivatie is effectiever dan extrinsieke motivatie omdat het vanuit jezelf komt
  • Door jouw intrinsieke motivatie te vinden breng je meteen je persoonlijke doelen in kaart
  • Intrinsieke motivatie is een kwaliteit/skill, extrinsieke motivatie is een toepassing/tool
  • Intrinsiek gemotiveerde mensen behalen meer succes dan extrinsiek gemotiveerde mensen


Motivatie vinden en behouden

Om intrinsiek gemotiveerd te raken is er niet veel nodig. Eerder las je al over de vraag 'Waarom doe je wat je doet?'. Als jouw antwoord op deze vraag is ''Omdat het erbij hoort'' of ''Omdat ik anders een probleem heb'' heb je niet de juiste onderbouwing te pakken. Het antwoord zou iets moeten zijn waar je zélf voor gekozen hebt, zoals: ''Ik doe wat ik doe omdat ik er zeker van wil zijn dat mijn familie niks te kort komt'', of ''Ik doe wat ik doe omdat ik er beter van word als persoon''.

Motivatie vinden is makkelijk

Dit blijkt altijd het grootste probleem wanneer mensen op zoek zijn naar motivatie: Als ze het gevonden hebben verdwijnt het na enig moment weer. De keiharde waarheid is dat je dan niet intrinsiek gemotiveerd bent. Want hoe graag wil je iets nou écht? Als jou dromen werkelijkheid kunnen worden door te doen wat je doet is het in onze ogen onmogelijk om geen motivatie te hebben. Je moet er gewoon voor zorgen dat jouw 'Waarom?' groter en belangrijker is dan de excuses die in je opkomen om iets niet te doen. Ik zal een voorbeeld geven van wat ik bedoel.

 

Voorbeeld: Al maanden lang ben ik bezig met het behalen van mijn doelstellingen, maar ik heb nog steeds geen resultaat geboekt en daarom heb ik geen zin meer.

''Waarom ben je begonnen aan het behalen van die doelstellingen?''

Om me goed te voelen over mezelf, en het feit dat ik geen zin heb verandert niks aan die wens.

 

'Ik heb geen zin' is in dit geval het excuus, en 'goed voelen over mezelf' is de intrinsieke motivatie om je er overheen te zetten. Ik hoop dat het een duidelijk voorbeeld is. Als je toch liever persoonlijk advies wilt over jouw specifieke situatie kan je altijd contact opnemen. Lees verder als je wilt weten wat je kan doen om gemotiveerd te blijven.Motivatie behouden lijkt een stuk moeilijker

Oké dus je hebt jouw 'Waarom?' gevonden, en je past dit al maanden toe.

Ten eerste: goed bezig!

Ten tweede: nu is het aan jou om het vol te houden!

Als jouw intrinsieke motivatie sterk genoeg is gaat dat een eitje zijn, maar als je niet sterk genoeg achter jouw doelen staat wordt het een lastig klusje. Toch zijn er manieren om jezelf te motiveren wanneer je motivatie langzaam begint te verdwijnen.

  • Een doel zoeken wat in hetzelfde straatje ligt, maar waardoor je er een sterker gevoel bij hebt
  • Zelfbekrachtiging toepassen, dingen tegen jezelf zeggen zoals ''Ik kan het'' of ''Mijn doelen worden behaald als ik doorzet, niet als ik opgeef''.
  • Leef je beste jij inschakelen voor een motivatie training of inspirerende toespraak.

Zorg voor intrinsieke motivatie!

Zoals je gelezen hebt is intrinsieke motivatie de sleutel naar het bereiken van doelstellingen, ongeacht of je daarvoor beloond of gestraft wordt. Het is iets wat je niet kan kopen, het is iets wat niemand voor je kan doen, je moet zélf op zoek gaan naar de juiste drijfveer voor jou.

Succes!


Motivatie training of persoonlijk advies nodig?

Wil je meer weten over intrinsieke motivatie, een groep mensen motiveren, of hulp bij het vinden van jouw waarom? Neem dan een kijkje bij onze gratis online motivatie training, of neem contact met ons op voor persoonlijk advies.
«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.