Een positieve mindset is een magneet voor geluk

Gepubliceerd op 10 maart 2023 om 15:29

Een leven kan volledig veranderen door het hebben van een positieve mindset. Het internet staat vol met succesvehalen van mensen die dit bevestigen. Maar hoe kan een positieve mindset zorgen voor verandering in je leven?

Een positieve mindset kan je zelf creëren

Dit heeft natuurlijk tijd en aandacht nodig, maar onderaan de streep heb je zelf in de hand of je het leven doorloopt met een positieve mindset of een negatieve mindset. Hoe je daar invloed op kan uitoefenen leggen we graag aan je uit.

Voor de meeste mensen kan het namelijk voelen alsof je je stemming als het ware voorgeschoteld krijgt. De wekker gaat, je staat op, en je voelt je fijn of niet fijn. Tis maar afwachten wat de volgende ochtend weer brengt. Fout!

Het is niet zo dat je simpelweg een knop kan omzetten waarmee je een positieve mindset activeert. Er is wat meer tijd en energie voor nodig. Toch ben je zelf degene die bepaalt hoe je de dag doorkomt.

Wat moet ik doen voor een positieve mindset?

Hier leggen we je in het kort uit wat ervoor nodig is om een positieve mindset te krijgen. Als je meer tips wil over hoe je dit voor elkaar krijgt is het handig om deze blog goed in de gaten te houden, want door de tijd heen zullen we hier vaak op terugkomen.

Visualisatie. Daar komt het in principe op neer. Dit betekent dat je situaties en dingen kan zien die er (nog) niet zijn. Stel je bent niet zelfverzekerd genoeg om jezelf te laten horen op de werkvloer of op school, dan kan je met visualisatie een beeld voor jezelf creëren waarmee je de situatie voor je ziet zoals je hem graag wil hebben. 

De hersenen weten namelijk het verschil niet tussen iets wat er daadwerkelijk gebeurt of iets waarvan je doet alsof het gebeurt. 

Onze hersenen zijn ingesteld op het zoeken naar bevestiging van dingen die we weten of waar we het mee eens zijn. Als je het idee in je hoofd hebt zitten dat je niet zelfverzekerd genoeg bent gaan je hersenen door de dag heen dus constant op zoek naar de bevestiging van deze gedachte.

Je kan je voorstellen dat als dit over een negatieve gedachte gaat je hier niet bepaald een positief gevoel van krijgt. Dan zijn je hersenen constant bezig met het zoeken van een bevestiging van iets negatiefs.

Door een situatie voor je te zien zoals je hem graag zou willen hebben train je je hersenen om op zoek te gaan naar bevestiging van deze verbeelding. Als je dus visualiseert dat je wél zelfverzekerd genoeg bent gaan je hersenen op zoek naar de bevestiging hiervan. Dan is de mindset een stuk positiever.

Hoe zorgt een positieve mindset voor geluk?

Eigenlijk staat het antwoord hierboven al kort maar krachtig omschreven; wanneer je een positieve mindset hebt focussen je hersenen zich meer op de positieve dingen omdat ze op zoek gaan naar bevestiging van het positieve idee wat jij je inbeeld.

Zolang we ons focussen op iets positiefs voelen we ons beter, en zelfs gelukkiger. De definitie van geluk betekent voor iedereen iets anders, maar vaak bestaat het uit een combinatie van de volgende pijlers: gezondheid, blij zijn, fit voelen, liefde, mentaal welzijn, rijkdom, etc.

Als je dus visualiseert dat je gezond bent, dan gaan je hersenen op zoek naar bewijs om dit te onderbouwen, en dan ga je als het ware je visualisatie waarmaken. Je gaat dan dus het bewijs zelf creëren. Dus met een korte omweg werkt een positieve mindset als magneet voor geluk.

Lang verhaal kort

We nemen het je niet kwalijk als je dit een onduidelijk verhaal vind, omdat er een hoop informatie in een relatief klein artikel staat. We gaan hier op een ander moment nog veel meer aandacht aanbesteden.

Voor de lezers die niet kunnen wachten en nu de uitleg van top tot teen willen hebben, hebben we hieronder een video (in het engels) waarin Mel Robbins uitlegt hoe je moet visualiseren en hoe het wetenschappelijke gedeelte werkt.


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.