Wat betekent zelfontwikkeling?

Gepubliceerd op 9 maart 2023 om 18:40

Om die vraag te beantwoorden moeten we hem eigenlijk anders stellen, namelijk: wat betekent zelfontwikkeling voor jou? En zijn er dingen die me hierbij kunnen helpen? Hier vertellen we er meer over!

De definitie van zelfontwikkeling

Wanneer we Google vragen om de betekening van zelfontwikkeling krijgen we als antwoord dat het alles omvat wat je doet om jezelf te verbeteren. Hier kunnen we een paar voorbeelden bij bedenken om daar meer duidelijkheid in te geven.

Stel dat je tot de conclusie komt dat je, behalve alle berichten op social media, te weinig leest. Dan zou je als doel voor jezelf kunnen stellen om in een jaar tijd 10 boeken te lezen. Vervolgens plan je voor jezelf hoe je dit doel gaat bereiken, en tot slot voer je het plan uit.

Ook kan je vinden dat je een ongezonde leefstijl hebt. Wat je dan als doel voor jezelf kan stellen is gezonder eten, meer bewegen en vaker naar buiten gaan. Dan maak je weer een plan en voer je het uit. Dit proces noemen we zelfontwikkeling.

Een doel stellen voor persoonlijke groei

Dat is waar het allemaal begint. Je kan immers geen plan maken om jezelf te ontwikkelen als je geen doel hebt om naartoe te werken. Klinkt logisch, maar een doel vinden of bedenken is soms lastiger dan het lijkt.

Voor sommige mensen gaat het vanzelf. Ze willen iets, maken daar hun doel van, en kunnen beginnen met het maken van een plan. Anderen hebben wat tijd nodig om te bedenken op welk gebied ze zich willen ontwikkelen. Voor categorie 2 hebben we hier een paar vragen verzameld die je hierbij kunnen helpen:


  • Waar zie je jezelf over 10 jaar? Zodra je hier een oprecht en goed doordacht antwoord op hebt is het makkelijker om voor jezelf de doelen te stellen die je eerst moet behalen voordat je het punt bereikt van je ultieme droom.
  • Wat is voor jou een perfecte dag? Wat zie je jezelf doen? Wat heb je ervoor nodig? Wat maakt die dag perfect? Als je dit voor jezelf kan komen je doelen vanzelf naar boven.
  • Wat heb je altijd al willen doen? Is er bijvoorbeeld een instrument die je altijd al hebt willen spelen? Heb je altijd al een marathon willen lopen? Droomde je als kind ervan om beroemd of rijk te worden? Besef dat alles mogelijk is.
  • Waar droom je over? Dromen zijn bedrog, maar met voldoende toewijding en motivatie kunnen dromen werkelijkheid worden. Dus droom groots, want alles is mogelijk!

Maak een plan en volg het plan

Iedereen die zich houd aan een plan komt op enig moment uit bij zijn of haar doel. Het kan snel gaan, het kan een paar maanden duren, of er gaan een paar jaar overheen. Maar uiteindelijk is een plan de sleutel tot succes.

Dat wil niet zeggen dat het plan wat je in eerste instantie maakt ook het plan blijft. Soms moet je een plan bijstellen, aanpassen of veranderen. Toch is het hebben van een plan cruciaal als het gaat over het bereiken van je doelen.

Het plan kan regelmatig afwijken van iets wat je in het moment zelf graag zou willen doen, zoals tv kijken wanneer je naar de sportschool zou moeten. Of een stuk taart eten terwijl je een bak fruit voor jezelf zou moeten maken.

Onthoud op die momenten wat je doel is, waarom je dit doel voor jezelf hebt gesteld, en laat de redenen om je aan het plan te houden sterker wegen dan de redenen om het plan links te laten liggen.

Een bekende quote om dit goed in je hoofd te prenten:

Conclusie

Zelfontwikkeling is mogelijk voor iedereen, en de weg die je moet bewandelen hangt af van je persoonlijke doelen. Maar weet dit: het feit dat je dit artikel hebt gelezen is ook al een stuk zelfontwikkeling. Want het feit dat je jezelf wil ontwikkelen is stap 1!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.